Nieuwsarchief 2021

Vooruitblik 2022 december 2021

Hart advocaten gaf voor Fondsnieuws.nl een vooruitblik door drie toezichtsthema’s voor 2022 te benoemen. Lees hier de bijdrage.

Wat staat sector in 2022 te wachten? december 2021

In de bijdrage van Laura Stortelder voor Fondsnieuws van deze maand een vooruitblik op wat de sector in 2022 in juridische zin te wachten staat.

Categorisch uitsluiten november 2021

Strengere wetgeving en intensiever toezicht hebben voor sommige client(groepen) de toegang tot financiële dienstverlening onder druk gezet. Lees hier het voorwoord van Frank ‘t Hart

Execution-only is geen 'only' november 2021

Casper Westerink heeft op Fondsnieuws.nl een column geschreven over de snelst groeiende vorm van execution-only beleggen via beleggingsapps. Lees zijn column hier.

Alternatieve geschillenbeslechting november 2021

Frank ’t Hart schreef een voorbespreking van het preadvies voor de Vereniging voor Financieel Recht. U leest het artikel hier.

Crash of cash? oktober 2021

Vanwege de corona beurscrash proberen beleggers hun beleggingsverliezen op de vermogensbeheerders te verhalen. Wat zijn de meest opvallende Kifid-uitspraken tot nu toe?

Lees hier de Fondsnieuws column van Daira Cervera Garcia.

Duurzaamheid en productontwikkeling september 2021

Christian Wulf heeft een artikel geschreven over duurzaamheid en productontwikkeling, taxonomie, zorgplicht en greenwashing. Het artikel lees je hier.

Gedragscodes september 2021

Laura Stortelder schrijft in een column voor Fondsnieuws over gedragscodes in de financiële sector. Gedragscodes zijn niet vrijblijvend en kunnen ook gelden voor financials die geen lid zijn van de branchevereniging. De volledige column lees je hier.

Valkuilen bij uitbesteding augustus 2021

Christian Wulf heeft op Fondsnieuws.nl een column geschreven met tips en valkuilen bij uitbesteding door beleggingsondernemingen. Lees hier de column.

Nieuwe geschiktheidseisen op komst juli 2021

ESMA en EBA hebben nieuwe richtsnoeren gepubliceerd voor de geschiktheidstoets. Deze toets geldt per 31 december van dit jaar voor bestuurders, commissarissen en sleutelfuncties.

Nieuwe onderdelen van de geschiktheidstoets zijn gender diversity en witwaskennis.

Wilt u hierover meer weten? Lees dan hier de column van Casper Westerink voor fondsnieuws.nl

Datagedreven toezicht juli 2021

Christian Wulf laat zich uit in het FD over de wens van de AFM om te komen tot datagedreven toezicht. Lees hier het hele artikel.

Toepassing soft law in het kader van vermogensbeheer juni 2021

Leidraden, richtlijnen, Q&A’s zijn voorbeelden van uitingen die toezichthouders (o.a. DNB en AFM) regelmatig doen. Maar wat is de status van deze soft law? Wanneer is softlaw juridisch bindend? Lees hier de JOR annotatie van Frank ’t Hart naar aanleiding van een uitspraak van de Commissie van Beroep van het KiFiD.

Duurzaamheid in de keten juni 2021

Tijdens live talkshow van Fondsnieuw sprak Frank ’t Hart over de aansprakelijkheidsrisico’s van financiële instellingen onder de recent gewijzigde duurzaamheidsregelgeving. De liveshow is hier terug te zien en zie hier een selectie uit zijn sheetpresentatie.

De opkomst van financial influencers juni 2021

Daira Cervera Garcia heeft op Fondsnieuws een column geschreven over beleggingsaanbevelingen door financial influencers. Je leest de column hier.

Preventief fouilleren juni 2021

Frank 't Hart is kritisch over de wens van de AFM om een wettelijke basis te creëren voor datagedreven toezicht. Lees zijn beschouwing hier.

Pensioen Talkshow van het Instituut voor Pensioeneducatie juni 2021

Laura Stortelder sprak in de Pensioen Talkshow van het Instituut voor Pensioeneducatie over duurzaam beleggen en het toezicht daarop. De aflevering van de Pensioen Talkshow vindt u hier.

Een inleiding tot het wettelijk kader en normering rondom de compliance-functie bij financiële instellingen mei 2021

Casper Westerink beschrijft in het Tijdschrift voor Compliance de regulering van de compliance-functie bij financiële instellingen en hij gaat in op enkele actualiteiten zoals de uitkomst van het integriteitsonderzoek van DNB naar de compliance-functie bij trustkantoren.

Datahonger van de AFM mei 2021

Christian Wulf heeft op Fondsnieuws.nl een column geschreven met enkele kanttekeningen bij datagedreven toezicht. Lees zijn column hier

Vacature mei 2021

Hart Advocaten is op zoek naar een advocaat met enkele jaren werkervaring en een passie voor financieel recht. Klik hier voor de volledige functiebeschrijving en de contactgegevens voor sollicitatie.

AFM focust op consumentengedrag april 2021

Op 30 maart 2021 publiceerde de AFM de eerste (finale) principes op het gebied van nudging. Hiermee zette de AFM een nieuwe stap in het verankeren van consumentengedrag in het toezicht. Anka Langedijk schreef hierover een column voor Fondsnieuws. Deze column leest u hier.

Verordening Markten in Cryptoactiva (MiCA) april 2021

Bastiaan van Schaik heeft in het Tijdschrift Financieel Recht in de Praktijk als coauteur een artikel geschreven over de MiCA. In het artikel wordt verder ingegaan op de regelgevingsvereisten voor crypto-uitgevers en dienstverleners.

Zorgplicht en nudging maart 2021

Christian Wulf heeft een verslag geschreven over de laatste vergadering van de Vereniging voor Financieel Recht. Tijdens deze vergadering hebben Femke de Vries (oud AFM bestuurder) en Frank ’t Hart een voordracht over nudging gehouden. De AFM publiceerde deze maand ook haar ‘nudging principes’ voor financiële ondernemingen.

Vrije hand van vermogensbeheerder? maart 2021

Begin februari publiceerde de AFM een sectorbrief over de reikwijdte van individueel vermogensbeheer. Over deze brief is de nodige commotie ontstaan en het nodige gezegd, maar een juridische analyse ontbreekt.

Casper Westerink beschrijft deze analyse in zijn column op fondsnieuws.nl. Deze column leest u hier.

CDD, Wwft en Sw voor de financiële sector maart 2021

Recent is de eerste CDD, Wwft en Sw bundel verschenen onder redactie van Iris Palm-Steyerberg (DNB) en Frank 't Hart. Een actueel en belangrijk thema. De bundel bevat diverse bijdragen van verschillende auteurs over alle onderwerpen die voor de praktijk relevant zijn. Laura Stortelder schreef over de meldplicht van ongebruikelijke transacties.

Zie hier een korte videopresentatie over deze bundel.

Vereniging voor Financieel Recht maart 2021

Frank ’t Hart hield een betoog over de grenzen van de effectiviteit van nudging. Enkele sheets van zijn presentatie leest u hier. Andere spreker was voormalig AFM-bestuurder Femke de Vries.

10 jaar Hart advocaten! maart 2021

Hart advocaten bestaat deze maand 10 jaar en daar zijn wij trots op. Vanwege Corona is het helaas niet mogelijk om dit uitbundig te vieren maar we staan graag kort stil bij dit heugelijke feit. Een traditionele slagroomtaart mocht niet ontbreken. Wij willen (oud-)medewerkers en alle cliënten van kantoor heel erg bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen. Grazie!

10 jaar Hart advocaten

Lessen en tips uit Kifid-uitspraken februari 2021

Benieuwd naar de meest opvallende uitspraken uit de tweede helft van 2020 in de categorie ‘beleggen’? Daira Cervera Garcia schreef hierover een column voor Fondsnieuws met haar top 5 lessen en tips voor de praktijk. Klik

Actualiteiten SFDR - RTS februari 2021

Frank 't Hart heeft voor de UVA Academie voor Bank en Verzekeringen op 11 februari jl. college verzorgd over SFDR. Speciale aandacht is besteed aan de recent door de ESA's gepubliceerde concept RTS. Per 10 maart 2021 moet aan alle informatieverplichtingen worden voldaan. Klik

Kifid-overzichten 2e helft 2020 februari 2021

Traditiegetrouw hebben wij een overzicht gemaakt van alle Kifid-uitspraken. Deze editie ziet op de tweede helft van 2020. De overzichten hebben betrekking op uitspraken in de categorieën (i) banken, (ii) beleggen, (iii) hypotheken en (iv) verzekeren. Voor een korte presentatie bekijk dan onze video rechts op deze pagina.

Van 'klimaatdrammen' naar besluiten januari 2021

Laura Stortelder schreef een column voor Fondsnieuws inzake Informatieverschaffingsverordening (SFDR). Het artikel bevat ook een beslisboom met besluiten inzake de SFDR die financiële instellingen moeten of kunnen nemen. Voor de column klikt u hier.

Beleggingsverzekeringen – januari 2021 januari 2021

In de JOR heeft Frank ’t Hart een uitgebreide annotatie geschreven bij vier recente uitspraken omtrent de zorgplicht bij beleggingsverzekeringen. Deze annotatie leest u hier.