Nieuwsarchief juni 2023

Duiding Kifid-uitspraken schadeverzekeringen juni 2023

Met groot genoegen hebben Frank 't Hart en Christian Wulf gisteren het tweede online college 'Duiding actuele Kifid-uitspraken in de verzekeringssector' gegeven bij het Verbond van Verzekeraars.

Zij hebben zes interessante en voor de praktijk relevante Kifid-uitspraken geselecteerd en toegelicht, die afkomstig zijn uit de eerste vijf maanden van dit jaar. Elke uitspraak wordt afgesloten met enkele aandachtspunten en tips voor de praktijk.

Omnibus-Richtlijn: Value for Money juni 2023

De Europese Commissie heeft onlangs een zogeheten Omnibus-Richtlijn voorgesteld met als doel om de positie van beleggende consumenten te versterken. Dit zal leiden tot wijziging van meerdere richtlijnen waaronder MiFID II, IDD en AIMFD. De voorgestelde wijzigingen zijn ingrijpend en gebaseerd op drie uitgangspunten. Een van die uitgangspunten is ‘Value for Money’. Dit uitgangspunt zal de nationale toezichthouders (in Nederland de AFM) meer in de positie plaatsen van een ‘price regulator’. Felix Wolthuis Scheeres heeft voor Investment Officer NL een analyse gemaakt van de voorstellen met het oog op de praktijk.